":=" (iki nokta üst üste ve eşittir işaret ikilisi kullanılır). Yani sayi diye bir integer tipindeki değişkene 20 değerini atamak istediğimizde yapmamız gerekenler şöyle olacaktır.
Örnek:
Var
sayi : integer;
{ sayi adında integer tipinde bir değişken tanımladık }
...
sayi := 20;
(* sayi değişkenine 20 değerini atadık *)
sayi := sayi + 1;
(* sayi değişkeninin değerini 1 arttırdık *)
...
Pascalda değişkenlere değer atarken iki nokta üstüstü ve eşittir birlikte kullanılır. Eşittir tek başına kullanıldığında karşılaştırma operatörü olarak görev yapar.
Pascalda, Standart Veri Tipleri sayfasında da bahsedildiği gibi değişik tiplerde ve değişik uzunluklarda sayılar tanımlama imkanımız var. Programımızın akışı dolayısıyla bazen değişik tip ve uzunluklardaki değişkenlerin birbirlerine değer aktarmaları gerekebilir veya değişik tiplerdeki değişkenler tek bir ifade içinde işleme konulabilir. Böyle durumlarda bu değişkenlerin tiplerinin birbirine dönüştürülmesi gerekir buna tip dönüşümü (Type Casting) denir.
Pascalda bu işlem için tu fonksiyonlar kullanılır.
trunc(real):longint { real bir değişkeni longint tipine dönüştürür.}
int(real):real {real bir değerin tam kısmını alır}
frac(real):real {real bir değerin ondalık kısmını alır}
round(real):longint {real bir değişkeni en yakın tam sayıya yuvarlayarak longint tipine dönüttürür}
str(x,y) { x sayısını karakter dizisi olarak string tipindeki y değişkenine atar}
val(x,y,code) {x stringini y integer değişkenine atar. Eğer bu dönüşüm sırasında bir hata oluşursa code değişkeni 0 (sıfır)'dan farklı bir değer alır. Code değişkenin aldığı değer hatanın stringin kaçıncı elemanında oluştuğunu gösterir.}