For...Do Dongusu
Bilgisayarların en güzel yanlarından birisi de hiç sıkılmadan, şikayet etmeden aynı şeyleri yapabilmeleridir. Böylesine tekrar tekrar çalışması gereken işlemleri, bir programlama dilinde ancak döngüler vasıtası ile sağlayabiliriz. Aşağıda bu döngülerin çeşitlerini ve Pascalda nasıl kullanıldıklarını görebilirsiniz.
FOR...TO DÖNGÜSÜ
En basit döngü çeşididir. Kendisinden sonra gelen deyim veya deyimler gurubunu verilen sayı kadar çalıştırmaya yarar. Öncelikle yapısını görelim :
for değişken := ilk_değer to son_değer do komut;
veya
for değişken := ilk_değer to son_değer do
begin
komut(lar)
end;
FOR..DOWNTO DÖNGÜSÜ
for değişken := ilk_değer downto son_değer do komut;
Veya
for değişken := ilk_değer downto son_değer do
begin
komut(lar)
end;
Şimdi bu yapıya bakarak sizlere çalışma mantığını anlatmaya çalışalım. For deyiminden sonra sayaç olarak kullanılacak bir tamsayı değişken kullanılır. Döngü işlemi bu değişkenin ilk değerinden başlar ve son değere kadar 1’er 1’er artar (to) veya azalır(downto). Bazı başka dillerdekinin aksine ne artış miktarını ayarlayabilirsiniz ne de ondalıklı sayıları kullanabilirsiniz. Döngü kendisinden sonra gelen ilk deyimi veya begin..end bloğunu işletir. Döngü içinde iken döngü değişkenine müdahale etmek mümkün olmakla birlikte bunu yapmak sakıncalı olabilir. Bu yüzden döngü değişkenleri genellikle döngü içerisinde işleme tabi tutulmaz.
Bu kadar teorik bilgiden sonra şimdi bir örnek ile konumuzu pekiştirelim.
Örnek:
var
i: integer;
ismin : string;
begin
write('Ismini gir sahip :');
readln(ismin);
for i := 1 to 15 do
writeln('Merhaba ',ismin,' sahip');
end.