ForumAlem
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
forum kurmak | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar
ForumAlem

ForumAlem
 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 KediLeriniz için Pratik BilgiLer! Kedi BesLeyenLer Tam Size Göre!

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
KaoS
Admin
Admin
KaoS


Mesaj Sayısı : 170
Kayıt tarihi : 02/08/08
Yaş : 35
Nerden : KONYA

KediLeriniz için Pratik BilgiLer! Kedi BesLeyenLer Tam Size Göre! Empty
MesajKonu: KediLeriniz için Pratik BilgiLer! Kedi BesLeyenLer Tam Size Göre!   KediLeriniz için Pratik BilgiLer! Kedi BesLeyenLer Tam Size Göre! Icon_minitimeCuma Ağus. 08, 2008 11:14 am

İLKYARDIM DEYİP GEÇMEYİN !



Yaşamla ölüm arasındaki o küçücük aralıkta bazen öyle durumlarla karşılaşırız ki kedimize yapacağımız küçücük bir müdahale hayat kurtarıcı olabilir. Veterinerimize ulaşıncaya kadar ya da veterinerimize ulaşamayacağımız bir anda onun ellerimizin arasından kayıp gitmesine veya daha fazla acı çekmesine engel olmak çoğu zaman mümkündür...

Bunun için temel kural soğukkanlı olmaktır. Zira telaş ve heyecana kapılarak yanlış müdahalelerde bulunulup yarardan çok zarar verilebilir. Kedinizin öyle bir anda psikolojik olarak sizden destek alması da rahatlatıcı olacaktır. Şunu belirtmek gerekir ki bazı ağır durumlarda kediniz bilincini kaybetmiş olabilir, normalde size zarar verecek birşey asla yapmazken o an birtakım bilinçsiz davranışlarda bulunabilir. Buna karşı kendinizi korumalı mümkünse çevrenizdekilerden yardım istemelisiniz. Unutmayın ki ilk yardım tedavi etmek değildir. Sizin müdahelenizden sonra mutlaka veterinerinizin muaynesi gerekecektir.

İLK YARDIM ÇANTASI EDİNİN :

Bütün pet sahiplerinin bir ilk yardım çantasına sahip olması şarttır. Peki bu çantanın içinde neler olmalı?

* 2 adet şırınga (biri ilaç içirmek için iğnesiz olmalı)
* Makas, cımbız, pens
* 2 paket gazlı bez, flaster, tampon, pamuk
* Termometre (dijital olanları tercih edin)
* Antiseptik solüsyon (Biokadin gibi)
* Antibiyotikli merhem (Teramycin gibi)
* Reçetesiz satılan standart göz damlası
* Birkaç adet kulak temizleme çubuğu
* Bir çift operasyon eldiveni
* Bir büyük havlu
* Buz poşeti (kullanıma hazır olması için buzdolabında saklayın)
* Amonyak
* Yakalık

İlk yardım çantası güneşten uzak, serin bir yerde muhafaza edilmeli; ilaç gibi kimyevi maddelerin son kullanma tarihi kontrol edilmeli ve malzemeler kullanıldığı vakit yerine yenisi koyulmalıdır. Ayırca ilk yardım çantasının içinde kedinizin kimlik karnesi ve veterinerinize ulaşabileceğiniz telefon numaraları da bulundurulmalıdır.

BÖCEK SOKMALARINDA:

Arı sokması en çok rastlanan böcek sokmasıdır. Ani bir çığlık ve sağa sola koşuşturma biçiminde kendini belli eder. Isırılan bölge kısa sürede şişer ve kızarır. Aynı zamanda kaşıntı da görülebilir. Bir pamuğa damlatacağınız amonyak şişkinliği kısa sürede azaltacaktır. Eğer ısırık boğaz ve burun bölgesinde ise daha ciddi bir müdahale gerekir. Bu bölgelerdeki sokmalar solunumu engelleyebilir. Fazla sayıda arı sokması da zehirlenmeye yol açabileceği için tehlikelidir. Ya derhal veterinere ulaşılmalı ya da telefonla görüşülerek uygun bir antihistamik ilaç kullanılmalıdır. Kedinizin arı sokmasına karşı alerjisi varsa çok daha tehlikeli sonuçlar doğabileceğinden derhal veterinere ulaştırmak gerekir.

< Akrep sokmalarında da arı sokmalarında olduğu gibi ani çığlık, sağa sola koşuşturma, kaşıntı ve ödem görülür. Akrep zehirsiz ise genelde sadece ağrı ve ödem görülür. Çok ciddi sonuçlar doğmaz. İlk müdahale için veterinere danışılarak antihistamik bir ilaçla tedavi edilebilir. Akrep zehirli ise kısa sürede solunum güçlüğü, kas titremeleri ve felç hali görülür. Derhal turnike uygulayarak veteriner hekime başvurulmalıdır. Ancak turnikenin de kangrene yol açabileceği unutulmamalı, 10 dakika ara ile turnike gevşetilip kan dolaşımı sağlanmalı ve tekrar sıkılmalıdır.

Yılan ısırmalarında da ani çığlık, kaşıntı ve sağa sola sürtünme görülür. Zehirli yılanlarda zehirin miktarına göre görülen semptomlar değişiktir. Eğer miktar fazla ise durum hızla kötüleşir. Isırılan bölgeye turnike uygulanmalı ve hemen veteriner hekime ulaşılmalıdır. Yine turnikenin kangren tehlikesi unutulmamalı ve turnike 10 dakika aralıklarla gevşetilip tekrar sıkılmalıdır. Isırılan bölgeye antiseptik sürmek genelde işe yaramadığı için bununla vakit kaybedilmemelidir.

TRAFİK KAZALARINDA:

Kedinin kanayan bir yarasının olup olmadığı kontrol edilmeli, böyle bir yara varsa tampon veya turnike uygulanarak kanama durdurulmalıdır. Solunum ve kalp atışları da kontrol edilmeli, rahat soluk alabileceği bir pozisyona getirilmeli ve boynundaki tasma çıkarılmalıdır. Kırık ve çıkık ihtimali göz önünde bulundurularak bir sedye veya battaniyeye taşınarak veterinere ulaştırılmalıdır. En kısa sürede veterinere ulaştırmak iç kanama ve şok olasılığına karşı erken müdahale etme imkanı verir. Yolda veteriner hekim aranmalı ve gerekli hazırlıkları yapması sağlanmalıdır.

DÜŞMELERDE:

Kedilerde bu yolla yaranlanmalara çok sık rastlanır. Kedinin yerden kaldırılması sırasında çok dikkat edilmelidir. Eğer anlayabilecek birileri varsa kırık çıkık incelemesi yapılıp daha sonra yerden kaldırılmalıdır. Hatta yerden kaldırmadan bir karton ya da battaniye yardımıyla kaydırmak daha yerinde olacaktır. Kanama varsa tampon veya turnike uygulanarak kanama durdurulabilir. Ağız çevresindeki kan ve salya gibi birinkintiler temizlenerek solunum kolaylaştırılır. Düşmelerde iç kanama riski çok fazla olacağından derhal veteriner hekime ulaştırılmalıdır. Fiziksel görünüşünde bir sorun yoksa bile kedi genel bir muayeneden geçirilmelidir. Ayrıca bir şok durumuna karşı yüksek sesten ve ani hareketlerden kaçınılmalı, yapabileceği bilinçsiz hareketler de engellenmeye çalışılmalıdır.

KAVGALARDA :

Köpeklerin saldırısına uğrayan kedilerde bel ve boyun kırıklarına çok sık rastlanır. Bu durumdaki bir kedinin yerden kaldırılması ve veterinere taşınması sırasında çok dikkatli olunmalı ve ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Isırıklarla oluşan derin yaraların ise tamponlanarak veterinere ulaştırılması zorunludur. Isırık hafif bile olsa diğer kediden geçecek bakterilere karşı derhal veteriner hekime ulaştırmak gereklidir. Daha önce biokadin gibi bir antiseptikle o bölgeyi temizlemek ve buna birkaç gün devam etmek tedavi için yeterli olabilir. Doku ezilmeleri ise birkaç günlük dinlenmeyle kendiliğinden iyileşir. Ancak kedi olayın şokundan ya da ağrı veya acıdan saldırgan davranışlarda bulunabilir, bu tür davranışların oluştuğu durumlarda kedinizin yeniden güvenini sağlamak için sabır ve anlayış göstermeli ve ona zaman tanımalısınız.

KESİK VE BATMALARDA:

Kesilen bölgeye göre şiddetli ya da hafif kanama görülebilir. Tampon ya da turnike uygulanarak kanama durdurulmalıdır. Özellikle şiddetli kanamalarda kanamanın durdurulması çok önemlidir. Bir cismin batması ise kesilmeye göre daha ciddi sonuçlar doğurur ve iç organlar zarar görebilir. Yapılması gereken batan cismin hemen çekilmemesidir. Cismin daha fazla batması ve hareket etmesi önlenmeli, kedi acilen veterinere ulaştırılmalıdır. Ufak tefek kıymık ve dikenler ise cımbız yardımıyla çekilebilir. Ancak kıymık ya da dikenin bir parçasının içeride kalmadığından emin olmak gerekir. Daha sonra bölge bol antiseptikle silinmeli ve sargı beziyle sarılmalıdır. Eğer enfeksiyon oluşursa veterinere başvurularak bir antibiyotik kullanılabilir. Bu tür hafif kesilme ve batmalarda yapılan müdahale ile çoğu zaman tedavi gerçekleşir ama herhangi bir kızarıklık ve şişme anında veterinere başvurulmalıdır.

ŞOK VE BAYILMALARDA :

Trafik kazaları, kavgalar, zehirlenme ve sinir sistemi hastalıkları nedenler arasında sayılabilir. Bu tür durumdaki bir kedi dış etkilere karşı duyarsız kalabileceği gibi aşırı bir duyarlılık içine de girebilir. Genellikle titreme, nöbet, bilinçsizlik, uyuşukluk, sabit bakışlar ve zayıflama görülür. Yapılabilecek ilkyardım sınırlıdır. Hastayı mutlaka veteriner hekimin muayene etmesi ve nedenlere göre bir tedavi şekli uygulaması gerekmektedir. Ancak veteriner hekimin muayenesine kadar kedi fazla hareket ettirilmemeli, baş bölgesi yukarıda olacak şekilde, sakin ve sıcak bir yerde yatırılmalı, yiyecek ve içecek verilmemeli, rahat soluk alıp almadığı kontrol edilmelidir.

BOĞULMALARDA:

Kediler iyi yüzücüler olsalar da bazen boğulma tehlikesiyle karşılaşabilirler. Böyle bir durumda ilk olarak akciğerlere kaçan su çıkarılmalıdır. Hemen baş aşağı gelecek şekilde eğim verilmeli ve kedi hafifçe sallanmalıdır. Solunum durmuşsa suni teneffüs de yapılabilir. (Kedinin ağzı kapatılır, kafası hafifçe ileri çekilerek boynu düz bir konuma getirilir, burnuna bir parça tülbent yayılarak az ve kısa aralıklarla hava üflenir.) Çok fazla hava üflememeye dikkat edilmelidir, aksi halde akciğerlere zarar verilebilir. Ayrıca kalbin çalışıp çalışmadığı kontrol edildikten sonra biliniyorsa kalp masajı da yapılabilir. (Bunun için kalbin durmuş olduğundan emin olunmalıdır) Bazen büyük yiyecekler ya da oyuncaklar da boğulmaya sebep olabilir. Böyle bir durumda kedi sık sık ağzını kapayıp açar ve patileriyle ağzından birşey çıkarmaya çalışır. Soluk alıp vermek güçleşebilir. Cisim yakın bir yerde ise alınmalıdır, değilse derhal veterinere başvurmak gerekir.

ISI ÇARPMALARINDA :

Kedilerin direkt güneşin etkilerine maruz kalmaları ya da çok sıcak havalarda hava giriş çıkışının yetersiz olduğu kapalı ortamlarda bırakılmaları sonucu gerçekleşir. Özellikle sıcak havalarda kedilerin arabada bırakılması ölümle sonuçlanabilir. Solunum güçlüğü ve vücut ısısının yükselmesi nedeniyle ani ölümler gerçekleşir. Kedi hemen arabadan çıkarılmalı, gölgeye taşınarak solunum kolaylaştırılmalı ve soğuğa yakın suyla duş aldırılmalıdır. Artan ısı nedeniyle ağzında salya ve köpük birikimi olmuşsa temizlenmelidir. İçebiliyorsa bir miktar su içirilebilir. Yine de kedinin durumu iyi gözükmüyorsa ve solunum güçlüğü devam ediyorsa veteriner hekime başvurulmalıdır.

DONMALARDA:

Genellikle çok küçük kedilerin bahçede bırakılması sonucu donmaları gözlenebilir. Yavru kedinin vücut ısısı düşer, çevreye karşı ilgisi kaybolur. Dil ve dişetlerinde morarmalar görülür. Eklemler sertleşir, kedi uyku haline geçer. Özellikle kulak ve kuyruk uçları, burun ve ayaklar öncelikle donan yerlerdir. Kedi ılık bir ortama alınıp vüsut ısısının yavaş yavaş artması sağlanmalıdır. Ani ısı değişiklikleri zararlıdır. Kesinlikle sıcak suyla duş aldırılmamalıdır. Yapılacak masaj da dolaşımı hızlandırdığı için faydalıdır. Daha sonra veteriner hekimle görüşülmeli ve genel bir durum değerlendirmesi yapılmalıdır.

ZEHİRLENMELERDE :

Zehirlenmenin türüne göre uygulanacak tedavi yöntemi de değişir. Bozuk gıda alımlarında, temizlik maddesi yutulmasında, fazla miktarda ilaç alımlarında toksit maddenin vücuttan atılması için yapılacak ilk iş kedinin kusturulmasıdır. Yarım çay bardağı ılık suya 2 çorba kaşığı tuz atılarak bu karışım kediye içirilirse kolayca kusması sağlanır. Eğer yutulan madde yakıcı özellikteyse kusturmak sakıncalı olduğundan kedi derhal veterinere götürülmelidir. Veterinere giderken yutulan maddenin kutusunun da götürülmesi uygulanacak tedavi açısından önemlidir. Eğer titreme, kasılma, koma, solunum güçlüğü vs... başlamışsa kedi derhal kusturularak veteriner hekime ulaştırılır. Temizlik maddelerinin kapalı bir yerde saklanması, zehirlerin kedilerin ulaşamayacağı yerlere konması, çöp tenekelerinin açılamayacak türden olması gibi önlemler alınabilir.

ELEKTRİK ÇARPMALARINDA :

Evde yalnız kalan kedinin kabloları kemirmesi ve elektrik kaçağı olan aletlerle temas etmesi nedenler arasında sayılabilir. Böyle bir durumda kendi güvenliğinizi de düşünerek direkt dokunmak yerine bir tahta parçası ya da 3-4 kat yapılmış kalın bir kumaşla kedinizi tutmalı, elektrik akımından uzaklaştırmalı ya da sigortalar kapatılmalıdır. Daha sonra nabız ve solunum kontrol edilir. Genelde kalp durması gerçekleştiğinden suni teneffüs veya kalp masajı uygulanır ve derhal veteriner hekime başvurulur. Eğer elektirk çarpması sonucu yanıklar oluşmuşsa soğuk su ve buzla kompres yapılabilir.

YANIKLARDA :

Eğer yanmaya sebep olan madde yakıcı bir madde ise hemen süresi uzunututlarak yanan bölge bol suyla yıkanmalıdır. 10 dakika içinde veteriner hekime başvurun. Yanan bölgenin büyüklüğüne göre bazen kedi şoka girebilir. Ve bu şok birkaç gün sonra da gerçekleşebilir. Bu açıdan veteriner hekimin tavsiyesine uymak son derece önemlidir. Yanan bölgeye uygulanacak soğuk su ve buz kompresi o bölgedeki dokuların hasar görmesini önleyecektir. Yanığa bir takım merhem ve pomadlar sürmek ise uygun değildir. İleri derece yanıklar ölüme sebebiyet verebileceği için vakit geçirmeden veteriner hekime ulaşılmalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://forumalem.hareketforum.net
 
KediLeriniz için Pratik BilgiLer! Kedi BesLeyenLer Tam Size Göre!
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» ilginc bilgiler

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ForumAlem :: Her Telden, Eğlence, Mizah, Tartışma :: HAYVANLAR ALEMİ-
Buraya geçin: